top of page
Kristiinankaupunki_logo_pun_nega_rgb-1.p

Välkommen till Kristinestad!

Välkommen till Kristinestad – staden som grundades av Per Brahe år 1649 och fick sitt namn efter den regerande drottningen Christina. Den lilla hamnstaden växte långsamt fram till 1792 då staden fick rätt att bedriva import och export. Det ledde till snabb tillväxt för både staden och sjöfarten. Kristinestad lockade till sig borgare och hantverkare. Skeppsrederi, sjöfart, läderfabriker, bryggerier, fiske och olika verkstäder bidrog till stadens blomstring. Det doftade av tjära, magasinen var fulla av salt och från krogarna hördes sjömansvisor.

 

På 1800-talet hörde Kristinestads handelsflotta till de största i landet och hamnen var en av de livligaste i Bottenviken. Staden har aldrig brunnit och byggnaderna härstammar från olika tidsperioder, de äldsta är från 1700-talet men de flesta är byggda på 1800-talet.

Under den här rundvandringen får du besöka 18 numrerade sevärdheter i staden. För varje plats finns en kort historisk beskrivning som du antingen kan läsa eller lyssna till. På kartan finns även en del andra platser markerade. Du kan även se din egen position om du tillåter att webbsidan får tillgång till din platsinformation. 

Föreställ dig att du förflyttats 250 år bakåt i tiden och njut av färden. Vi hoppas att du ska trivas i vår stad! 

bottom of page